Από pizza fan Νέας Ιωνίας

50% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ PIZZA FAN ΣΗΜΑΙΝΕΙ
50% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΝΣΗΜΑ &
100% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Το Σάββατο 3/11/2012 τρία μέλη του σωματείου Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου γνωστοποιούν εγγράφως στον Μαντζιαβά Παναγιώτη, ιδιοκτήτη του καταστήματος της Pizza Fan Νέας Ιωνίας, τη συνδικαλιστική ιδιότητα του Δημήτρη Σίμου, προέδρου του σωματείου, ο οποίος εργάζεται στο εν λόγω κατάστημα από τον Ιούνιο του 2012. Ο Μαντζιαβάς αμέσως μετά την αποχώρηση των μελών του σωματείου, έσκισε το έγγραφο, μίλησε απαξιωτικά για το σωματείο, έβρισε και απείλησε τον εργαζόμενο και του είπε πως απολύεται. Αμέσως ο συνάδελφος ενημέρωσε τα μέλη του σωματείου που βρίσκονταν έξω από το κατάστημα και με το που ξαναμπήκαν μέσα ανακάλεσε την απόλυση.

ni pizza fan

Αυτό που ο Μαντζιαβάς δε γνώριζε ήταν ότι το να εργαστεί ο συνάδελφος σε κατάστημα της Pızza Fan υπήρξε στρατηγική επιλογή του σωματείου. Στις αρχές του Ιουνίου μέλη του Σ.Β.Ε.Ο.Δ. κατά τη διάρκεια δράσης του σωματείου, είδαν την αγγελία στο κατάστημα της Νέας Ιωνίας και γνωρίζοντας ότι ο συνάδελφος ήταν για πολύ καιρό άνεργος τον ενημέρωσαν για τη θέση εργασίας. Πέρα από την ευκαιρία να βρει δουλειά ο συνάδελφος, θα υπήρχε η δυνατότητα να καταγραφούν από μέσα οι εργασιακές συνθήκες στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Την επόμενη μέρα πέρασε από το εν λόγω κατάστημα και έδωσε τα στοιχεία του στην υπεύθυνη του καταστήματος. Λίγες μέρες αργότερα η υπεύθυνη του τηλεφώνησε και του ζήτησε να περάσει να εργαστεί ένα Σάββατο για 3 ώρες. Εργάστηκε άλλες 6 ώρες το επόμενο Σαββατοκύριακο και κάθε εβδομάδα για τον επόμενο μήνα οι ώρες και οι ημέρες που εργαζόταν αυξάνονταν.

Τον ιδιοκτήτη του καταστήματος Παναγιώτη Μαντζιαβά τον γνώρισε λίγες εβδομάδες αργότερα όταν τον άκουσε να φωνάζει μπαίνοντας στο κατάστημα: “Όλοι οι διανομείς θα έχουν ένσημα από εδώ και πέρα”. Η κίνηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί το σωματείο στα καταστήματα  Pizza Fan και έγινε με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτό αποδείχτηκε όταν παρόλο που συμφωνήσανε με το συνάδελφο να εργάζεται 6 μέρες τη βδομάδα βραδινός 4ωρος αυτό δεν εφαρμόστηκε. Όταν κάποια στιγμή ο συνάδελφος διεκδίκησε να εργάζεται συγκεκριμένες μέρες και ώρες ώστε να μπορεί να βρει και δεύτερη εργασία (γιατί ποιος μπορεί να ζήσει με τα 120 έως 300 ευρώ που έπαιρνε το μήνα;) η απάντηση του εργοδότη ήταν “Δεν έχω χρόνο για τέτοια”.

Μέχρι και σήμερα ο συνάδελφος δεν γνωρίζει με τι όρους εργάζεται καθώς δεν έχει υπογράψει ούτε πρόσληψη ούτε σύμβαση εργασίας. Σε ερώτηση σε σχέση με τα ένσημά του η απάντηση του εργοδότη ήταν ότι περιμένει το  λογιστή να του φέρει τα απαραίτητα έγγραφα. Τρεις μήνες μετά βέβαια ο λογιστής ακόμα έρχεται…

Ο συνάδελφος προχώρησε σε καταγγελίες στον εισαγγελέα για την εξύβριση και τις απειλές και στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας όλα τα εργασιακά του δικαιώματα.

Το επόμενο Σάββατο 10/11/2012 ο κ. Μαντζιαβάς συνέχισε τις προκλήσεις. Παρουσίασε πλαστογραφημένα έγγραφα (πρόσληψη και σύμβαση εργασίας), απείλησε τον συνάδελφο και αποπειράθηκε να τον χτυπήσει! Όταν κατάλαβε ότι δε μπορεί να τον εκφοβίσει κάλεσε την αστυνομία.

Άμεσα παρευρέθησαν έξω από το κατάστημα μέλη του σωματείου για να στηρίξουν το συνάδελφο. Μοίρασαν κείμενο που περιέγραφε το ιστορικό στη γειτονιά και αρκετοί γείτονες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο Μαντζιαβάς παρουσίασε τα γεγονότα αντίστροφα: ότι δήθεν ο συνάδελφος αποπειράθηκε να τον χτύπησε και ότι δήθεν τον εξύβρισε. Στη συνέχεια βέβαια στο αστυνομικό τμήμα σταμάτησε τους παραπάνω εξωφρενικούς ισχυρισμούς και επέμεινε ότι θέλει να τα βρει με το συνάδελφο, πληρώνοντάς του ό,τι του χρωστάει.

Την επόμενη βδομάδα ο Μαντζιαβάς ζήτησε από το συνάδελφο να συναντηθούν, υποσχόμενος ότι δε θα τον εξυβρίσει ξανά στο μέλλον. Στη διάρκεια της συνάντησης δέχτηκε να πληρώσει όσα του χρωστάει και να κολλήσει τα ένσημα, με τον όρο ότι ο συνάδελφος θα σταματήσει να εργάζεται στο κατάστημα. Δεν είχε καταλάβει όμως ότι ο συνάδελφος εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται στο κατάστημα καθώς η εργατική νομοθεσία είναι ξεκάθαρη.

Το σωματείο δε θα διαπραγματευτεί μια εκδικητική απόλυση, δε θα κάνει ούτε βήμα πίσω και θα απαντήσει σε κάθε πρόκληση και αυθαιρεσία των αφεντικών.
Η συνέχεια στο επόμενο τεύχος…

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.